Korv

KORV

Falukorven har gamla anor. De flesta vet väl att den är en biprodukt till koppargruvan i Falun. För att hiva upp malmen från gruvan användes rep av tvinnat oxläder, det enda material som höll någorlunda länge.

    Oxarna kom i karavaner från Småland och slaktades på löpande band. När skinnet som man behövde flåtts av återstod en restprodukt i form av kött.

     På 1500-talet lärde tyskarna vid gruvan svenskarna att göra korv av det rökta oxköttet. Det maldes och stoppades i tarmar, och så var Falukorven född. Det blev mera korv än Faluborna kunde äta, så Falukorven spreds över landet.

Falukorv innehåller kött, fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor. 

     Falukorv ska till minst 45 procent bestå av nöt-, häst- eller fläskkött. Köttet saltades och röktes. Namnet falukorv lanserades i Stockholm i början av 1800-talet på de stora mängder korvar som levererades från Dalarna.

    Traditionellt är falukorven krokig men det finns även raka falukorvar.

    I samband med Falukalaset i början av juni firas Falukorvens dag i Falun.


Det finns många sätt att tillaga falukorv


I Lundstorp är falukorven vardagsmat, och den dyker upp i varje kapitel. Det beror i sin tur på att falukorven nu har fått en renässans, och dyker upp på lunchmatsedlar igen, och gjorde det på min tallrik just den dag när jag börjat skriva Korv och Polis.

Men korven har äldre anor än så. Den uppfanns förstås redan av de gamla grekerna under antiken. Staden Corvopolis blev där ett centrum för korvstoppningen, och den pågår faktiskt än idag.

      Där användes dock mest mulåsnekött, vilket är huvud-ingrediensen i äkta salami.


Copyright @Vindform förlag

Garde Sindarve 840

623 61 Stånga